Baking Soda in bakrecepten.

Een artikel over Baking Soda dat ik zelf niet beter had kunnen schrijven, daarom hier, met dank aan Allrecipies.nl.
In dit artikel wordt i.p.v. Baking Soda de naam baksoda gebruikt.
Wil je het verschil weten tussen bakpoeder en baksoda? Hier wordt uitgelegd wat het is, wat de werking is, waar je het kunt krijgen en waardoor je het eventueel kunt vervangen.

Baksoda, bakpoeder en zelfrijzend bakmeel
In veel (buitenlandse) recepten vind je het ingrediënt baksoda, maar het is niet voor iedereen duidelijk wat dit is, en waar je dit kunt kopen. Hier een korte uitleg:

Baksoda
Baksoda wordt gebruikt om deeg luchtiger te maken. Het wordt ook wel zuiveringszout, natriumbicarbonaat, dubbelkoolzure soda genoemd, of je vindt het onder de Engelse benaming “baking soda”. Je kunt het kopen bij de drogist of speciaalzaken of bij Baking-Soda.NL
Vervanging
Heb je geen baksoda? Bakpoeder bestaat voor een groot deel uit baksoda, dus vaak kun je het daardoor wel vervangen, of gebruik zelfrijzend bakmeel i.p.v bloem + baksoda/bakpoeder.
Bakpoeder
Bakpoeder bestaat uit baksoda en citroen- of wijnsteenzuur. Bakpoeder wordt vaak gebruikt in cake, koekjes en ander gebak, om het deeg beter te laten rijzen. Bakpoeder kun je kopen in de supermarkt.
Vervanging
Heb je geen bakpoeder? Je kunt het zelf maken! Voor een recept waar 1 theelepel bakpoeder wordt gebruikt kun je het volgende nemen:
– 1/4 theelepel baksoda + 1/2 theelepel wijnsteenzuur of citroenzuur (drogist of natuurvoedingswinkel)
of
– 1/4 theelepel baksoda + 120 ml karnemelk (maar laat dan wel 120 ml vocht uit de rest van het recept achterwege)
Zelfrijzend bakmeel
Zelfrijzend bakmeel bestaat uit bloem met bakpoeder en zout. Vaak kun je in recepten waar bloem, bakpoeder en/of baksoda als aparte ingrediënten vermeld staan, gewoon in plaats van deze drie ingrediënten een gelijke hoeveelheid zelfrijzend bakmeel nemen.
Vervanging
Geen zelfrijzend bakmeel in huis? Voor elke 100 gram zelfrijzend bakmeel kun je ook 90 gram bloem nemen en voeg daar 1 1/2 theelepel bakpoeder en 1/2 theelepel zout aan toe.
Artikel verzorgd door:

Allrecipes: http://allrecipes.nl/kookhulp/46/wat-is-baksoda-.aspx

Aanvullende informatie is te vinden op: http://www.baking-soda.nl/baking_soda_nl_keuken.html

BakingSodaNLfolderbinnenzijde BakingSodaNLfolderbuitenzijde
Advertenties

10 thoughts on “Baking Soda in bakrecepten.

  • Hallo Beli,
   Baking soda is anders dan gist, maar vervanging is wel mogelijk als je het volgende weet. Baking soda heeft een zuur nodig om het brood of banket te laten rijzen. Het wordt vaak gebruikt in recepten die al een zuur in het beslag of deeg hebben.

   Als je Baking Soda wilt gebruiken als substituut voor gist, dan moet je een zuur toevoegen aan de mix. Meestal wordt dit gedaan door het toevoegen van gelijke delen Baking Soda en citroensap. En daarbij gebruikt u evenveel Baking Soda als de gevraagde hoeveelheid gist, in dit geval 7 gram. U kunt ook karnemelk gebruiken in plaats van citroensap of een mengsel van melk en azijn.
   Houd voor de vervanging met Baking Soda de hoeveelheden aan van droge gist.
   De verhouding droge gist / verse gist is 1:2,5, dus voor 10 gram droge gist is het dan 25 gram verse gist en voor 7 gram droge gist (in jouw geval) is het 21 gram verse gist.
   In feite is de verhouding gist droog/vers ook afhankelijk van het type brood, de warmte en de rijsduur….experimenteer een beetje tussen 1:2 en 1:3.

   Maar belangrijk is dus vooral: zorg voor een evenredige hoeveelheid aan zuur (citroensap, karnemelk,….) zodat de Baking Soda haar gistwerking goed kan uitvoeren. Mocht het baksel toch een rare smaak krijgen, dan licht dit meestal aan de verhouding Baking Soda / zuur.
   Dus de hoeveelheid Baking Soda is gelijk aan de hoeveelheid droge gist en aan de hoeveelheid zure ingrediënt.

   Ik ben zelf geen frequente bakster, maar ik hoop dat u met dit antwoord verder kunt. Wens u veel bakplezier!

   Met vriendelijke groet,
   Ida Verstraten
   Baking Soda NL
   http://www.baking-soda.nl

 1. Ik heb Nazile Karbonat bakpoeder ( backtriedmittel ) gekocht in een Turkse winkel. Er staat bakpoeder op. Is dit nu baking soda of anders gezegd zuiveringszout?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s