Happy Valentine!!

ILoveBakingSodaSticker2

Recept bruisende hartjes

Van deze diepvries bruishartjes hebben we een leuke video gemaakt.

Wat heb ik nodig?
* baking soda (Baking Soda kopen)
* citroenzuurpoeder  (Citroenzuurpoeder kopen)
* water
* siliconen vorm voor meerdere hartjes
* diepvries
* eventueel een natuurlijke kleurstof om de hartjes een mooi kleurtje te geven, bijvoorbeeld rood of roze.

Hoe maak ik de hartjes?
Allereerst maken we een mix van 3 delen baking soda met 1 deel water.
Naar believen voeg je hier wat kleurstof aan toe. De exacte hoeveelheden zijn afhankelijk van de grootte van de hartjesvormen. Gebruik bijvoorbeeld een klein kopje waar je drie keer baking soda en één keer water afmeet.

Verdeel dit over de helft van de hartjes, dus laat de helft aan hartjes helemaal leeg. Zorg ook dat je de hartjes maar voor de helft vult, want er wordt later, na de eerste invriesperiode, nog wat aan toegevoegd.

Maak in een andere kom een mix van 3 delen citroenzuurpoeder met 1 deel water. Naar believen voeg je (ook) hier wat kleurstof aan toe.
Verdeel deze mix over de hartjes die niet gevuld zijn met baking soda. Vul ook deze hartjes maar voor de helft.

Zet de vorm voorzichtig plat weg in de diepvries en laat deze een aantal uren staan totdat ze goed bevroren zijn (na 3 tot 5 uur moet het toch een heel eind bevroren zijn).

Na de 1e invriesperiode kan je de vorm uit de diepvries halen en haal je de citroenzuurhartjes uit haar vorm. Werk bij deze handelingen wel een beetje vlot door in verband met het ontdooien. Sprenkel een dun laagje water over de baking soda hartjes en druk hier de citroenzuurhartjes bovenop. Zet het geheel terug in de diepvries. Het ontdooien (wat versnelt wordt door het laagje water tussen de baking soda hartjes en citroenzuurpoederhartjes zorgt namelijk voor het beginnen van de chemische reactie; het bruisen.

Een andere optie is om de hartjes gescheiden te laten en pas later bij gebruik op elkaar te leggen. Experimenteer hier mee!

Laat de hartjes weer een aantal uurtje in de diepvriezer liggen of laat het liggen tot gebruik (op Valentijnsdag bijvoorbeeld).

Hoe gebruik ik deze hartjes?
De benodigde hartjes haal je uit de diepvriezer en uit de vorm en kan je in een diep bord laten ontdooien en bruisen voor iemand waar je hart voor smelt 😉

Een extraatje is om tijdens de bereiding van de hartjes een cadeautje tussen de hartjes te smelten of in één van de twee hartjes mee te smelten. Het materiaal moet wel tegen het vocht, de kou, de baking soda en de citroenzuur bestand zijn. Voorbeelden zijn: een zilveren of gouden ring, een ketting, een sleuteltje of muntgeld (echter geen koperen muntjes).

Je kan de hartjes in een warm bad of voetbad doen waardoor het als een gewone bruisbal lekker begint te bruisen.

Het recept is natuurlijk ook heel erg goed bruikbaar als experiment! Stoffen die normaliter direct met elkaar in werking gaan worden tegen elkaar aan gedrukt. Het is alleen de toestand van het water die de reactie tegenhoud.

Het verschil met een gewone bruisbal is dat de hartjes direct gaan werken als ze gaan ontdooien, dit omdat er reeds een flinke hoeveelheid water in de mix is verwerkt. Bruisballen wachten met bruisen totdat er water bijkomt. Bevroren bruishartjes wachten met bruisen omdat het in bevroren toestand is en dat terwijl alle benodigde ingrediënten voor de chemische reactie bij elkaar zitten: baking soda, citroenzuur en water.

Symbolisch zijn de hartjes heel leuk te omlijsten voor Valentijnsdag in een tekst zoals een gedicht.
Twee hartjes die ontdooien en samen smelten doordat ze warm worden is een mooie metafoor voor de liefde die je wil uitten voor degene aan wie je de hartjes aanbied. Een boodschap als: `ik smelt voor je`, `ik ontdooi voor jou` en wat je zelf ook maar bedenkt. Hartverwarmend toch?

Heel veel plezier ermee en een fijne Valentijnsdag gewenst!

Ida Verstraten
Baking Soda NL
AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingbaking_soda_nl_valentijn_hartjes_011 baking_soda_nl_valentijn_hartjes_012 baking_soda_nl_valentijn_hartjes_013

ILoveBakingSodaSticker2

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s