Rogge ontbijtkoek met Baking Soda en superfoods

Dit keer een supergezond en heerlijk ontbijt-bakrecept waarin Baking Soda gebruikt wordt en diverse superfoods die we op http://www.baking-soda.nl verkopen. De produkten die wij in ons assortiment hebben zijn aangegeven met een link naar de produktpagina van het betreffende ingrediënt.


Ingrediënten:

  • kokosolie, 1 eetlepel
  • abrikozen, 200 gram
  • volkoren roggemeel, 250 gram
  • Baking Soda, 2 koffielepels
  • speculaaskruiden, 4 theelepels
  • kaneel, 1 theelepel
  • kardemom, 1/2 theelepel
  • een ei
  • zonnebloempitten, 6 eetlepels
  • kokosmeel of inulinepoeder, optioneel, 1 volle eetlepel, voor mensen met luie darmen
  • stevia, 10 druppels
  • water, 200 milliliter
  • zout, snufje
  • citroensap, scheutje

Bereiding:

  1. De abrikozen wellen in een laagje water en op een zacht vuurtje warm laten worden.
  2. De kokosolie door de warme abrikozen mengen en het geheel pureren met een staafmixer.
  3. De andere ingrediënten mengen met een handmixer.
  4. Vervolgens de abrikozenpuree erdoor doen.
  5. In een cakeblik doen en in ongeveer één uur op 150 graden in de oven gaar laten worden.


Variatie:

Meng ter variatie eventueel de rasp van 1 biologische sinaasappel door het beslag.


Gezondheidstips bij dit recept:

  • Rogge en roggebrood zijn prima vezelbronnen: ze bevatten circa 3 gram vezels per 500 gram. Voor een optimale gezondheid (zeker in de darm) hebben we zo’n 30-40 gram vezels per dag nodig. Zuidvruchten zoals abrikozen bevatten circa 5-7 gram per 50 gram. Met deze ontbijtkoek, zeker als je er nog een eetlepel inuline of kokosmeel doorheen doet, heb je al veel vezels voor die dag binnen! Een ware weldaad voor je darmperistaltiek en je gezonde darmbacteriën.
  • Kokosmeel bestaat voor bijna 55 gram per 100 gram uit oplosbare vezels. Daar kan bijna geen voedingsmiddel tegen op.
  • Goed voor je darmen zorgen is goed voor je totale gezondheid, maar zeker voor een gezond brein.
  • Ontbijtkoek uit de winkel bestaat nagenoeg alleen uit koolhydraten (nul procent vet) en is gezoet met glucose-fructose-siroop. Omdat er geen vet in zet, denken veel mensen dat het past in een verantwoord dieet. Helaas heeft glucose-fructose veel nadelige effecten, zeker op ons gewicht.
  • Op feestdagen kun je dit gerecht opdienen in leuke minivormpjes zodat het er feestelijk uitziet.

Veel bakplezier en smakelijk eten!

Ida Verstraten, Baking Soda NL

 

Bron van dit recept: Weten van (h)eerlijk eten 1 / Rineke Dijkinga, Eerste druk: november 2011, Achtste druk: januari 2014 / ISBN 978-90-818215-0-6

AdvflBakingSodaNatureEssentialsvoorzomernieuwinassortiment204

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s